Восени цього року Україна вперше представить національний стенд на міжнародній виставці з імпорту в Китаї - China International Import Expo 2018 (CIIE 2018), яка проходитиме 5-10 листопада у Шанхаї.

Це перша міжнародна імпортна виставка глобального масштабу в Китаї, яка організовується Міністерством комерції КНР та Урядом Шанхаю. Цей захід є частиною програми уряду Китаю та передбачає збільшення імпорту конкурентних товарів і послуг. Україна розглядається КНР як одна з країн, що може забезпечити місцевих споживачів якісними, конкурентними та унікальними товарами і послугами. Тому для українського бізнесу - це нові можливості на надзвичайно масштабному ринку.

Чому Китай?

Китай для нашого експорту – це “ринок у фокусі”, про що йде мова у Експортній стратегії України, затвердженій Урядом.

Це мільярдний ринок споживання, який у наступні п’ять років планує імпортувати продуктів та послуг на понад $10 трлн. Лише за 9 місяців 2017 року імпорт товарів до КНР досяг позначки $1,336 трлн. У його структурі переважали машини і механічні прилади, електричне обладнання (33,3%), мінеральні продукти (20,8%), хімічна продукція (7,2%), машини, літаки, судна і транспортне обладнання (5,9%).

А ще Китай – це:

● лідер за рівнем абсолютного зростання економіки
● 2 економіка світу
● 1 місце за потенціалом споживання харчових продуктів
● 6 місце серед історичних партнерів України протягом 2011 - 2015 рр.
● 6 місце серед переліку “недоторгованих ринків”
● 11 місце за рівнем середнього зростання нашого експорту послуг протягом 2014-2016 років.

І цей список можна продовжувати. Ми можемо постачати до Китаю різну продукцію – від продуктів сектору харчової та переробної промисловості до промислових товарів, одягу, техніки та послуг.

Читайте также: Бюджет и космос. Какие пуски готовят в КБ Южное

Зараз ми можемо спостерігати певну позитивну динаміку в експорті до КНР. За підсумками 2017 року Україна експортувала до Китаю товарів на $2,1 млрд – плюс 11,3% або $206,8 млн.

За перші два місяці цього року на китайський ринок було експортовано українських товарів на $172 млн. Найбільше зріс експорт українських турбореактивних двигунів (на $27,2 млн), кукурудзи (на $20,1 млн), лісоматеріалів розпиляних (на $6,4 млн), пшеничного борошна (на $3,5 млн) та титану і виробів з нього (на $3,1 млн). Також зросли поставки руд і титанових концентратів, листів для облицювання, столярних виробів, діодів та транзисторів.

У цьому році у структурі експорту до Китаю з’явилися й нові товарні позиції на суму $7,8 млн. Мова про макуху, полімери етилену, відходи і залишки від виробництва крохмалю, машини для обробки металів, прутки та бруски, фанера, центрифуги, котли для центрального опалення, пшеницю.

Чому China International Import Expo 2018

Міжнародна виставка CIIE 2018 була офіційно анонсована президентом КНР Сі Цзіньпінем на Форумі “Одного поясу – одного шляху” в травні минулого року. Вона є найбільш пріоритетним заходом такого формату для Китаю.

Очікується, що у заході візьмуть участь понад 150 тисяч китайських та іноземних компаній з понад 100 країн світу. Загальна виставкова площа перевищує 200 тисяч квадратних метрів.

Концепція CIIE 2018 передбачає, що виставка буде складатися з трьох основних частин: павільйону національних стендів країн, для презентації основних торгівельних, інвестиційних досягнень та представлення унікальних товарів та послуг; тематичних павільйонів для підприємств за певними напрямками (про них нижче) та міжнародного торговельного форуму, проведення якого заплановано на 5 листопада.

Чому важливим є представлення України саме з національним стендом? Національний стенд представляє торговий потенціал країни на міжнародному рівні, передає основні повідомлення про країну, презентує її та формує бренд “Made in Ukraine”. Дані стенди не розміщують виробників, але розміщують товари та послуги, котрі розкривають прогрес країни, її цінності, досягнення та конкурентоздатність.

Читайте также: От Польши до Ямайки: как стартап из Винницы вышел на новые рынки

Національні стенди використовуються для формування іміджу країни, репутації та довіри до її продуктів та послуг. Це можливість зацікавити відвідувачів виставки, мотивувати їх відвідати колективні стенди країни та врешті-решт відшукати партнерів в Україні, що в майбутньому сприятиме більш лояльному ставленню китайських компаній до партнерських запитів з України.

Координацією участі України з національним стендом на CIIE 2018 займається Офіс з просування експорту, спільно з Мінекономрозвитку та за фінансової підтримки міжнародних партнерів.

Серед пріоритетних для імпорту товарів та послуг, з якими Китай запрошує нас приїхати на виставку: промислове обладнання, побутова техніка, автомобільний транспорт, одяг та споживчі товари, харчова та аграрна продукція, медичне обладнання, а також послуги у сфері туризму, новітніх технологій, культури та освіти, проектування та дизайну, аутсорсингу. Багато із них – сектори, визначені Експортною стратегією України як пріоритетні.

Як потрапити на виставку?

Україна буде представлена також і колективними стендами в цих галузях. Національний стенд та колективні стенди будуть мати єдине брендування для чіткої ідентифікації країни під час виставки. Організацією колективних стендів займається Торгово-Промислова палата України, національний стенд організовує Офіс з просування експорту, який оголосив відбір продуктів та послуг на нього. Податись на національний стенд може кожен український виробник, пропозиції не обмежуються галузями, та можуть бути представлені як фізично (якщо це дозволяють розміри стенду), так і віртуально.

Продукти та послуги повинні відповідати наступним критеріям: якість, інноваційність, креативність, експортний потенціал.

Читайте также: Made in Ukraine: как украинская обувь потеснила китайскую

Концепція національного стенду формується, та залежить від товарів та послуг, які будуть відібрані для стенду. Це буде інтерактивний стенд, на якому частина товарів та послуг буде представлена наочно, а ті, які фізично складно представити – віртуально або відеоконтеном.

Для українських експортерів це чудова можливість представити свою продукцію потенційним партнерам, вивчити попит та пропозицію, які є на інших ринках.

Участь в міжнародних виставках є першим кроком для виходу українських компаній на зовнішні ринки і можливістю безпосередньо поспілкуватись з потенційними партнерами, дослідити ринок.

Тому закликаю компанії обов’язково подавати свої заявки. Ми повинні гідно представити українські товари і послуги на такому важливому заході, бо експорт – це командна гра!

Українським товарам на китайському ринку бути.

Наталія Микольська,
торговий представник України