Содержание:
  1. Раніше – означає дорожче
  2. Де брати гроші на пенсії
  3. Пенсії під загрозою

1 липня уряд завершить цьогорічну кампанію з індексації пенсій: виплати підвищать мільйону пенсіонерів.

Загалом у 2021-му під ту чи іншу програму перегляду пенсій підпадають 10,5 млн українців, заявляла міністерка соціальної політики Марина Лазебна. Наймасштабніша з них – позачергова індексація пенсій у березні, яка охопила 7,9 млн пенсіонерів. Підвищення склало 11%: у середньому українські пенсіонери почали отримувати щомісяця на 308 грн більше. 

Індексація вартувала держбюджету приблизно 6 млрд грн – порівняно незначна сума на фоні загального бюджету Пенсійного фонду у 495,5 млрд грн. Однак навіть це, за словами міністра фінансів Сергія Марченка, стало проблемою, адже ситуація у ПФУ і без того є складною.

Ймовірно, заради доплат пенсіонерам, уряду доведеться економити на інших видатках.

Тож, чи по кишені Україні індексація?

Про це – в матеріалі LIGA.net.

Раніше – означає дорожче

Початкова версія держбюджету-2021 передбачала більш пізню індексацію – 1 червня, однак перегляд провели на три місяці раніше.

Голова Мінфіну уточнював, що уряд обговорював проведення індексації з Міжнародним валютним фондом: для МВФ важливо, аби Україна мала чим компенсувати відповідні витрати.

Чи має Мінфін такі компенсатори?

План на 2021 рік передбачає дотацію з державного бюджету Пенсійному фонду у 195,3 млрд грн, або 40% загального бюджету ПФУ. Це – сума пенсійних виплат, на які Фонду не вистачає власних коштів (ключове джерело наповнення – єдиний соціальний внесок, ЄСВ).

Однак вже зараз зрозуміло, що навіть такої великої дотації не вистачить, щоб покрити усі потреби Пенсійного фонду. На кінець квітня понадплановий дефіцит Пенсійного фонду складав 7,6 млрд грн. До кінця року він може сягнути 26 млрд грн, попереджували у ПФУ.

Пенсии повысили для 8 млн украинцев, хотя денег нет. Пенсионный фонд выдержит? Разбор
Графіка – Пенсійний фонд

Індексація у 6 млрд грн додатково тиснутиме на і без того проблемний бюджет Фонду.

Як ПФУ розв’язує проблему з нестачею коштів? Головне і традиційне джерело грошей – позики у Державної казначейської служби. Інший варіант – додаткові гроші з державного бюджету.

Згідно Бюджетного кодексу, Держказначейство дає Пенсійному фонду в борг під 0% на покриття дефіциту. Ці гроші ПФУ має повертати протягом того ж бюджетного періоду. Має, але далеко не завжди повертає, про що свідчить обсяг боргу.

Тільки за цей рік Фонд позичив у Держказначейства понад 10,3 млрд грн. В червні сукупний борг ПФУ перед Держказначейством складав 72,4 млрд грн.

"Це реальний, нічим не покритий дефіцит бюджету Пенсійного фонду (йдеться про 10,3 млрд грн. – Ред.), окрім того, що зафіксовано в бюджеті, – пояснює в коментарі LIGA.net ексміністр соціальної політики Павло Розенко. – Проблема у тому, що уряд надав недостатню суму компенсацій коштів Пенсійного фонду".

Де брати гроші на пенсії

Якими наслідками загрожує постійно зростаючий борг Пенсійного фонду?

Ключова складність – інших варіантів, окрім держбюджету та позичок у Держказначейства, у ПФУ немає, пояснює керівниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки Дарина Марчак.

Загалом, витрати в 6 млрд грн на індексацію – не критична сума для ПФУ. Але лише за умови, якщо Держказначейство зможе покрити цей розрив, додає експертка. 

За протилежного сценарію (Казначейство не зможе регулярно позичати ПФУ достатні суми), щоб віднайти додаткових 6 млрд грн на індексацію, Мінфіну, можливо, доведеться скорочувати інші бюджетні програми, зокрема – "програми розвитку" (наприклад, будівельні проєкти), пояснює економістка Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Наталія Лещенко.

"Якщо у нас буде криза з фінансуванням дефіциту бюджету, постане питання, куди спрямовувати кошти: розпорядникам (міністерствам чи іншим органам держвлади. - Ред.) чи Пенсійному фонду, щоб виплачувати пенсії", – вважає Марчак з КШЕ.

Є й інша, проте не завжди реалізовувана опція: нестачу можуть компенсувати за рахунок перевиконання податкових надходжень. До прикладу, в травні доходи від ЄСВ на 1,8 млрд грн (1,5%) перевищували план.

Пенсии повысили для 8 млн украинцев, хотя денег нет. Пенсионный фонд выдержит? Разбор
Графіка – ПФУ

Пенсії під загрозою

Чому хронічна нестача у ПФУ є небезпечною?

За словами Марчак, борг ПФУ перед Єдиним казначейським рахунком накопичуватиметься і надалі, адже зазвичай Фонд не має коштів на своєчасне погашення. За таких умов, серйозним питанням буде – звідки вилучатимуть кошти з ЄКР на видатки ПФУ, уточнює вона.

Наслідки такої ситуації торкнуться і пенсіонерів, вважає ексміністр Розенко.

"Найголовніша загроза – за нинішнього стану ПФУ говорити про суттєве підвищення пенсій не доводиться", – зазначає він.

Попри додаткові витрати для Пенсійного фонду з його мільярдними боргами, індексація об’єктивно потрібна: пенсіонери з однаковим стажем і зарплатою можуть отримувати неоднакові виплати через різний час виходу на пенсію, додає Лещенко з CASE.

Пенсии повысили для 8 млн украинцев, хотя денег нет. Пенсионный фонд выдержит? Разбор
Графіка – ПФУ

Що далі? Фінансова ситуація в ПФУ, зрештою, загрожуватиме планам уряду з підвищення пенсій.

"Міжнародний досвід більше приділяє увагу фіскальній стабільності, аніж відновленню справедливості, – каже Лещенко. – Дедалі більше країн відмовляються від повної індексації пенсій у кращому разі на користь індексації лише на інфляцію".

Матеріал опубліковано в рамках спільного проекту з компанією Ліга.Пенсія, яка входить до групи компаній ЛІГА. Партнер не впливає на зміст матеріалу.