Как получить сбалансированный бюджет? Есть три решения
Виктор Пинзеник (фото - VoxUkraine)

Чи можливо отримати бездефіцитний бюджет або хоча б дотримуватися жорсткого тренду на скорочення дефіциту? Яким ви бачите ідеальний бюджет напередодні року подвійних виборів? Такі питання задали члену комітету Верховної Ради України з питань бюджету, екс-міністру фінансів України, Віктору Пинзенику в ході дискусії, яку організувала платформа VoxUkraine.

LIGA.net вирішила викласти основні тези його відповіді в окремому матеріалі. Відповіді Пинзеника мають бути цікавими не тільки урядовцям і депутатам, а й звичайним громадянам, які хочуть розібратися в бюджетній механіці.

Баланс = рівновага

В Україні дискусія про бюджет зводиться до того, кому скільки дали. Мене дуже часто запитують, чому одному дали більше, а іншому менше. Ці ж питання обговорюють і в парламенті. Але у бюджета інша роль. Цей закон - запорука стабільності держави. Якщо пригадати слово "баланс", як класичну форму документу бюджету, то українською це - "рівновага". Рівновага для великої української сім’ї, в якій живе 40 млн людей.

Україна пережила кілька серйозних криз. Абсолютна більшість з них пов’язана з проблемами бюджетного балансу. Остання затяжна криза, яка триває в Україні вже 10 років, почалася як валютна криза, і успішно переросла в бюджетну кризу, яку ми наразі переживаємо. Це "прекрасне" життя, коли доля фінансування видатків бюджету залежить від того, дасть чи не дасть МВФ нам гроші. Не дасть – матимемо серйозні проблеми.

Як же зробити так, щоб країна жила зі збалансованим бюджетом? Як не допустити подібного роду негативних наслідків?

Чесно кажучи, мене в меншій мірі хвилює дефіцит бюджету, який прописаний на папері. Бо це касовий дефіцит. В той же час є багато зобов’язань в інших законах, які не включають. Причина дуже проста: корова не дає стільки молока. Але ці зобов’язання визнані законом і є його нормами. Вони будуть постійно тиснути на проблему.

Рішення проблеми = Три шляхи

Зупинюся на трьох блоках рішень, прийняття яких не допускатимуть появу причин, які викликають кризи в Україні та бюджетні дисбаланси.

Перший блок стосується законодавства. Вже зараз передбачені механізми, які мали б рятувати країну від подібної ситуації. Наприклад, стаття 27 Бюджетного кодексу, яка каже: друже нардеп або член уряду, якщо ти вносиш зміни до видатків, покажи джерела їх фінансування. Якщо ти подаєш зміни до бюджету, вони повинні бути збалансовані. Це прекрасна норма. Не потрібно нічого додатково приймати. Потрібно лише захотіти виконувати існуючу норму.

Бюджетний комітет кожного тижня професійно розглядає всі законопроекти. У них хороші висновки. В цьому скликанні висновки жодного разу не були використані парламентом. Хоча, я працював в парламентах, де по кожному законопроекту виступав представник Бюджетного комітету і говорив про його відповідність.

Депутат не має права подавати законопроект, збільшуючи видатки і не показуючи джерела їх покриття. Це прекрасний захисний механізм. Потрібно лише одне – бажання його використовувати.

Я пропонував ще деякі зміни в законодавстві. Але цієї норми було б достатньо, якби не плодили закони, які Мінфіну доводиться кожного року зупиняти. Я б передбачив ще одну законодавчу норму: будь які закони діють тільки в тій частині, в якій фінансування передбачено законом про бюджет на відповідний рік. Передбачено в законі про бюджет видатки - відбувається фінансування відповідних законів. Чому я говорю про цю норму? В Україні скасувати такі закони дуже важко. Завжди знайдеться 50 маніакальних популістів, які будуть звертатися до Конституційного суду. А найсправедливіший у світі суд, звичайно, буде визнавати ці закони неконституційними.

Третя законодавча норма, яку потрібно виправити, - у нас розірваний бюджет. У свій час прийняли рішення, - податки окремо, бюджет окремо. Необхідно прийняти ще одну норму - будь-які зміни в податковій системі мають відбуватися одночасно з прийняттям видаткової частини. Неможна порушувати баланс.

Другий блок стосується змін регламентних процедур. Фундаментальна річ, яку б я пропонував, - максимально усунути депутатів від прийняття бюджету. Я не маю на увазі забрати у них право голоса, я на це не посягаю. Але те, що сьогодні відбувається, завжди буде обертатися для країни проблемою. По-перше, бюджет – це фундаментальний закон, від якого залежить життя країни не тільки цього року, а і в майбутньому. Його повинен готувати єдиний орган. Ніхто, крім уряду, не має право подавати цей законопроект. Виходить так, що в Україні 450 міністрів фінансів. Одна з них – Оксана Маркарова, ще 25 сидять на вул. Грушевського, 450 з другого боку і ще один – на вул. Банковій. Такого не має бути.

Крім того, потрібно змінювати і порядок розгляду закону про бюджет. Я досі не можу зрозуміти, що таке процедура першого читання. Уряд подає проект закону, а голосується 2 кг паперу. Даруйте, висновків і пропозицій до бюджету. Потрібно змінювати цю процедуру і голосувати трішки специфічно.

Обидва читання без висновків і пропозицій має готувати Міністерство фінансів. Депутати повинні давати пропозиції до бюджету, а уряд підготувати збалансований бюджет. Парламент не може робити ніяких поправок до бюджету. Депутати мають сказати "так" або "ні". Це дуже сильна дисциплінуюча норма. Ми зобов’язуємо їх працювати з фракціями і знаходити компроміс. Але тільки уряд відповідає за збалансований бюджет.

Звичайно, закон про бюджет повинен виноситися на голосування як єдине ціле. Не може бути постатейного голосування в балансовому документі. Дехто скаже, що саме так зараз і відбувається, але ця норма законодавчо не передбачена.

Останнє, що потрібно змінити з регламентних процедур, – заборонити перегляд бюджету в першій половині року. А можливо – протягом дев'яти місяців. Тільки під кінець року. В цьому році таких випадків не багато. Але я пам’ятаю, як зовсім нещодавно бюджет переглядали 13 чи 14 разів протягом року.

Останній блок рішень, які б мали усувати бюджетний дисбаланс, стосується Міністерства фінансів. Мова йде про інституційну спроможність міністерства. В цьому є серйозні проблеми. Це особливе міністерство, яке повинно мати особливі повноваження, в силу того, що воно відповідальне за баланс країни. Щоб я передбачив в цій системі? Перше – ніхто крім Міністерства фінансів не має права подавати бюджет. Ніхто, крім Мінфіну, не має права представляти бюджет в парламенті. Чому я про це говорю? Хто доповідав в парламенті по медичній реформі? Міністр охорони здоров’я. Про зміни до бюджету, які стосувалися енергетики, доповідав міністр енергетики. Зміни, які стосуються армії - доповідав міністр оборони. Ніхто, крім Мінфіну, не може бути відповідальним за питання бюджету.

Мінфін зобов’язаний запроваджувати всі законопроекти і йому повинно бути передбачено регламенте право виступу в парламенті. Жодний документ проекту, який підготував уряд (ні проект закону, ні постанов) не може розглядатися в парламенті без візи міністра фінансів. Тобто Мінфін повинен мати право вето. Всі закони, які потім приймає парламент, повинні бути обов’язково скріплені підписами цього міністерства.

Це три блоки рішень, які має прийняти Україна, для того, щоб позбутися головної проблеми, - бюджетного дисбалансу, як причину багатьох наших проблем.