Міністерство фінансів затвердило зміни до Наказу №547, що спростить бюрократичну процедуру реєстрації РРО (реєстратор розрахункових операцій – Ред.), звільнить підприємців від обов’язку вклеювати фіскальні звітні чеки (Z-звіти) до книги обліку розрахункових операцій, та дозволить взагалі відмовитися від цієї книги за рішенням підприємця.

Зміни вже затверджені самим Мінфіном, а також Міністерством юстиції. Залишилось дочекатися офіційної публікації документу на сайті Міністерства фінансів.

Як на практиці таке нововведення змінить життя українського бізнесу?

Чому зміни були потрібними

Бізнес рахує гроші і якщо він стикається зі складними бюрократичними процедурами, які непродуктивно витрачають його ресурси (гроші, час), а тим більше дають привід контролюючим органам «зачепитися» та звинуватити платника податків у порушеннях. За таких умов підприємці будь-якого розміру перш за все шукають способи ухилення від цих процедур. «Ужитися» з такою реальність намагаються одиниці.

Тому чи не єдиним способом вивести підприємців з тіні є створення чітких і зрозумілих правил гри, які не міститимуть нічого зайвого.

Наразі процес реєстрації та експлуатації реєстраторів розрахункових операцій займає час, потребує підготовки у паперовому вигляді великої кількості документів та несе суттєві додаткові витрати для підприємців.

Для прикладу, за даними ДРС (Державна регуляторна служба, - Ред.), витрати бізнесу на реєстрацію одного РРО складають близько 366,16 грн. Якщо у середньому на рік реєструється 76 200 РРО, то загальні витрати бізнесу на це досягають 28 млн грн на рік.

Варто згадати і про штрафні санкції за порушення, пов’язані із експлуатацією РРО. Так, лише у 2017 році підрозділи аудиту ДФС провели понад 13 400 фактичних перевірок, за результатами яких до підприємців було застосовано 387 млн гривень штрафних санкцій. Так, нещодавно, лише одна компанія Сандора отримала штрафів, пов’язаних із веденням книг обліку, на суму 3,7 млн гривень.

Однак не можна забувати і про витрати самої держави на адміністрування. Скасування необхідності для працівників контролюючих органів вносити в інформаційну систему ДФС даних довідки про опломбування РРО, зменшення щорічних витрат ДФС на видачу довідок про резервування фіскального номера та реєстраційних посвідчень у паперовій формі, часових та матеріальних витрат працівників контролюючих органів на підготовку, друк та підписання цих документів – все це також призведе до значної економії державних коштів.

Що зміниться на практиці

Змінами до наказу №547 (який діяв від 14.06.16) пропонується запровадити цілком логічну модель: обмін інформацією у електронному вигляді.

До цього складалась парадоксальна ситуація. Державна фіскальна служба вже давно запровадила різноманітні сервіси електронного документообігу. У т.ч. і чеки, які власники РРО мають вклеювати у свої облікові книжки, вже давно існують в електронній формі та з 2013 року передаються до бази даних ДФС. Проте, незважаючи на це, відсутність паперового чеку чи його неналежний вигляд (наприклад вицвітання, яке відбувається із часом) було серйозним порушенням та коштувало бізнесу значних витрат на штрафи.

Оновлений Наказ Мінфіну звільняє підприємців від необхідності приносити при реєстрації РРО кипи паперів та зберігати роками паперові чеки, які і без того є у розпорядженні ДФС.

Як наслідок, реєстрація та повсякденне використання касових апаратів стає простішим та зрозумілішим, адже відпадає необхідність здійснювати ті операції, у яких немає жодного сенсу.

Важливим наслідком наказу є те, що він сприятиме економії коштів бізнесу та держави. І не лише пов’язаних із веденням книги обліку, реєстрацією РРО, але й коштів, які могли бути втраченими під час "спілкування" підприємців з представниками податкової служби.

Ще у червні 2018 року Уряд, за ініціативою Міністерства фінансів, схвалив рішення про запровадження інноваційних методів у системі РРО. Зокрема, пропонується запровадити РРО у вигляді смартфонів чи планшетів, які так само мають здешевити та спростити діяльність підприємців. Сподіваємося, до кінця року ми зможемо побачити різні варіанти реалізації цієї ідеї.