Експортні бренди є в економічно високорозвинених країнах та у більшості країн що розвиваються. Україна також перейшла на “сторону світла”: Офіс з просування експорту презентував експортний бренд, котрий базується на бренді країни UkraineNOW.

Чому Україна створила експортний бренд

Країни з сильними брендами здатні ефективніше створювати економічну додану вартість та експортувати власні продукти; залучати інвестиції, туристів і таланти; змінювати стереотипи і будувати власні конкурентні переваги. Експортний бренд та бренд Країни взаємозалежні. Чим сильнішим стає бренд Країни, тим успішнішим буде український експорт. Чим більше Україна експортує, тим потужнішим ставатиме бренд UkraineNOW.

Існують авторитетні міжнародні рейтинги, які оцінюють бренди країн світу та експортні бренди країн (рейтинг Made In Country Index). Рейтинг топ-10 найсильніших брендів-країн на 90% співпадає з експортним рейтингом. При тому чим краща репутація країни як експортера, тим вищий її рейтинг як країни в цілому.

Є різні підходи до брендингу країн: один бренд для всіх потреб; різні бренди для інвестицій, експорту, туризму; парасольковий бренд плюс секторальні. Розробка двох брендів (Країни та Експортного) збіглись у часі, і хоча на момент презентації бренда України Офіс з просування експорту вже розробив візуальну частину експортного бренда, нам довелось зупинитись, переглянути нові ввідні і створити абсолютно новий візуальний та смисловий експортний бренд.

Зараз, експортний бренд України базується на Бренді UkraineNow, що відповідає політиці держави створювати стійкий емоційний та візуальний зв’язок між різними галузями та секторами.

Що таке експортний бренд?

Експортний бренд – це перш за все бренд-платформа, а не лише візуальні атрибути – лого чи галузеві піктограми. Це глибокі сенси, стратегії, адекватні нашому менталітету, досягненням та експортним можливостям. Основне завдання у сфері експортного брендинга полягає у формуванні міжнародного іміджу України як надійного торгового партнера для світу.

Експортний бренд має індивідуальний графічний стиль та елементи, котрі допомагають краще комунікувати експортні можливості галузей. Основою логознаку експортного бренду є буква “U”. Це перша буква в назві Ukraine з якою Україна може і повинна будувати стійку асоціацію: ми, по суті, повинні “приватизувати” букву U.

Слоган експортного бренда України – Trade with Ukraine – спонукає до дії та міжнародного партнерства. Наш експортний слоган – це своєрідна обіцянка: «Україна готова до співпраці зі світом». Як і UkraineNOW експортний бренд є конструктором, котрий легко адаптується під різні галузі та сектори.

Вперше, у повному обсязі експортне брендування буде використано на національному стенді в Китаї під час найбільшої світової експортно-імпортної виставки China International Import EXPO 2018.

Також вже було реалізовано кілька пілотних проектів з новим брендуванням для тестування. Важливо, щоб на усіх наступних заходах за участі українських експортерів використовувалось саме експортне брендування. Для цього створено виставковий бренд-бук, котрий роз’яснює, як у єдиному стилі забудовувати різні типи стендів від національного та найбільших колективних стендів до найбюджетніших.

Експортний бренд розроблений Офісом з просування експорту за підтримки ЄБРР у рамках ініціативи EU4Business Європейського Союзу. Над розробкою Експортного бренда, його бренд-платформи та бренд-буку, а також Виставкового бренд-буку працювала агенція BeCentric.

Як це допоможе експортерам?

Експортний бренд є об’єднуючою платформою для всіх національних виробників. Він спрощує виробникам товарів та послуг вихід на нові експортні ринки, надає можливість кожному українському експортерові повсякчас користуватися репутацією всіх інших українських компаній, незалежно від галузі.

Цей ефект називають крос-категорійною підтримкою, коли споживач переносить позитивний досвід взаємодії з однією категорією товарів, походженням з України (наприклад, одяг), на незнайомі товари з іншої категорії (наприклад, продукти харчування).

Сильний Експортний бренд особливо важливий для експортерів сегменту малого і середнього бізнесу. Додаткові витрати, пов'язані з просуванням на зовнішніх ринках, часто стають для них суттєвою перешкодою для виходу на міжнародні ринки.

Кожна країна веде експортну комунікацію зі світом, маючи декілька цільових аудиторій: інвестори, байери, рітейл мережі, виробники, споживачі, уряди інших країн. Експортний бренд є стрижнем комунікації, який потужно, системно та послідовно почне комунікувати експортні можливості України.

Шлях експортного бренду тільки починається. Його просування триватиме роками, у цьому процесі вже беруть участь десятки тисяч людей — від державних службовців, дипломатів до підприємців (українських експортерів товарів і послуг), асоціацій.

Чим більше якісних українських товарів і послуг продаватиметься у світі, тим потужнішим ставатиме український експортний бренд, а з ним і вся Україна. Успіх країни складається з успіху кожної людини, кожного бізнесу, кожного товару та послуги.

Мар’яна Каганяк,
керівник Офісу з просування експорту